Leuke coronapuppy’s nu bange probleemhonden: ’Baasjes hebben geen idee’

Door Niels Kalkman (Telegraaf)

Arnhem – Het leek zo’n goed idee, een jaar geleden: de rustige coronatijd was perfect om een hond in huis te nemen. Maar een jaar later zitten veel onervaren hondenbezitters met de handen in het haar met hun slecht gesocialiseerde ’coronapups’. Hondenscholen worden overspoeld met probleemhonden en asiels verwachten een toename van afgestane dieren. „Ik zie dingen die ik niet voor mogelijk hield.”

Ⓒ foto Rias Immink

Blijf van m’n eten af! Onopgevoede honden die in het begin van de coronatijd in huis zijn gehaald door onervaren baasjes, kunnen nu door hun gedrag voor grote problemen zorgen.

De vier maanden oude labrador-pup Jutter kijkt nieuwsgierig naar de hondentrainer. Thierry Duval, hondentrainer van zowel zijn eigen hondenschool/trainings- en adviescentrum als verbonden aan de gerenommeerde Tinley academie, heeft binnen no time de aandacht van de pup te pakken. De pup blaft, waarna Duval uitlegt het dier pas te belonen als hij weer stil, braaf ligt. Positief gedrag belonen, maar ook duidelijk grenzen stellen. „Het is leuk om met een blanco pup bezig te zijn”, vertelt de hondengedragsdeskundige. „Tussen alle probleemhonden door.”

Ⓒ Rias Immink

Het is een repeterende plaat, de laatste tijd, vertelt Duval. „Mensen met weinig hondenervaring hebben vorig jaar, met de beste bedoelingen, de knoop doorgehakt.” Midden in coronatijd een puppy adopteren. Het leek leuk, maar bleek achteraf toch lastig. „Puppyscholen lagen stil of hadden wachtlijsten door de drukte. Er kwam niemand thuis en baasjes waren er áltijd. Socialiseren? Dat kon niet echt.”

Slecht gesocialiseerd

En nu, nu er weer meer bezoek komt, de baas weer naar kantoor gaat en er weer op vakantie en naar het restaurant gegaan kan worden, beginnen de problemen. Meerdere hondenscholen bevestigen aan De Telegraaf dat de telefoon roodgloeiend staat met honden met gedragsproblemen. Honden die uitvallen naar hardlopers en fietsers, moeilijk zindelijk te krijgen zijn, agressief gedrag vertonen tegen kinderen of verlatingsangst hebben. Kersverse hondeneigenaren die een probleem ervaren met hun viervoeter komen achteraan in de rij. Duval: „Jonge honden lopen continu op eieren. Ze zijn niets gewend en slecht gesocialiseerd.”

Ⓒ foto Aldo Allessie

Hondentrainer Thierry Duvall met pup Jutter. „Ik zie dingen die ik niet voor mogelijk hield.”

Exacte cijfers zijn lastig boven tafel te krijgen, maar volgens de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) was er voor gechipte honden (en een chip is verplicht) op 1 januari van dit jaar een groei van zo’n 17 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook het aantal pups dat uit het buitenland naar Nederland is gekomen, is gestegen: van van 16.162 naar 19.621 een jaar later, al ligt het daadwerkelijke aantal vermoedelijk een stuk hoger omdat veel honden niet geregistreerd worden.

Onwetendheid

„Dat soort honden, daar zijn vaak dingen niet helemaal bij in de haak”, vertelt de Arnhemse dierenarts Daan Zijlstra van Mijn Dierenarts. „Die dieren zijn al wat angstiger, en missen daarnaast in coronatijd een stuk socialisatie.” En wat meespeelt: „Het zijn geregeld mensen die voorheen geen hond hadden, en tijdens de coronacrisis hebben gedacht: ’het kan nu’. Het is geen onwil, maar onwetendheid, dat die honden ook bepaalde dingen in de opvoeding missen. We zien mensen die het praktische nut van een bench niet weten, bijvoorbeeld.”

Zijlstra merkt dat hun aantal de afgelopen anderhalf jaar ruim is gestegen. „Er is een flinke toename van mensen die voor de eerste keer een hond hebben, en dan ook nog eens in deze lastige tijd de belangrijkste opvoedfase anders hebben moeten doen. Fors meer honden die net wat meer aandacht nodig hebben.”

Helpen met gedragsproblemen

Als dierenarts probeert Zijlstra ook mensen te helpen met gedragsproblemen. „Maar op gegeven moment is er ook de grens tussen wat je medisch kan doen als dierenarts, en wanneer er echt iets aan gedrag moet gaan gebeuren.”

“Een hond die een jaar lang geen visite heeft gezien, nu ineens een vol huis ziet en dan uitvalt naar bezoek”

En dat is het moment dat de telefoon van trainers als Thierry Duval roodgloeiend komt te staan. „Ik zie dingen die ik niet voor mogelijk hield”, vertelt hij. „Een hond die een jaar lang geen visite heeft gezien, nu ineens een vol huis ziet nu het wel weer kan, en dan uitvalt naar bezoek. En de baasjes hebben geen idee. Die hebben geen ervaring.” En, raadt hij aan: „Zorg dat je een trainer zoekt die praktijkervaring heeft.”

Asiels verwachten explosieve toename

Dierenasiels houden ondertussen hun hart vast de komende tijd. Uit onderzoek van Snoozle blijkt dat asiels een explosieve toename verwachten van het aantal asieldieren ’na corona’. 56 procent verwacht dit jaar een toename, en 28 procent verwacht dat volgend jaar. Zo krijgt dierenopvangtehuis Bommelerwaard minstens één aangeboden hond per dag, waar dat voorheen 1 à 2 keer per máánd was.

„Je wilt dat mensen, die soms tegen de muren oplopen met een onhandelbare hond in huis, weer een positieve associatie krijgt met hun eigen hond”, besluit Duval. „Dat het weer léúk is om met de hond bezig te zijn. Dat hij leert om alleen te zijn zonder alles te slopen, dat hij niet meer uitvalt of gromt naar kinderen of visite, en dat dat ook gewoon leuk kan zijn voor dat dier. Je wilt voorkomen dat zo’n hond in het asiel belandt.”

Bron: Telegraaf